9 Mayıs 2011 Pazartesi

Kürt Sorunu Üzerine

   




 

   Araştırmacılar Anadoluyu medeniyetler beşiği diye adlandırıyor. Üstadsa yüzüme bakıyor ve o cümleyi kuruyor:'' Üzülüyorum sizin için hem de endişeliyim bu topraklar kavimler mezarlığı,bu topraklarda yaimak hiç bir coğrafyayla kıyas kabul etmez derecede zordur.'' 
      
      Bu kadim coğrafya için nasıl da paradoks yaratacak kadar derin uçurumlarla ve karşıtlıklarla inşaa edilmiş izahatlar değil mi?

      Bugün bi kızla tanıştım Kürt'tü. Kürt olması bu coğrafyadan bu tutkulu topraklardan bir parçayla yoğrulmasını sağlamış.Kısaca etni sitesinin önemi yok Anadolu topraklarında acılar,nefretler,korkular çok benziyor birbirine.

      Kızla yaptığım konuşmamdan sonra şuna iyice kanaat getirdim ki Kürtleri İmparatorluk dönemindeki milliyetçi hareketlerden daha farklı değerlendirmek gerekiyor.Sırp,Romen,Arap,Yunan vb milli devinimlerden farklı ögeleri an içinde kafanıza dank efekti verecek kdar hızlı etkili uyarıcılık yapıyor.

      Kürtler arasında pkk terör örgütünün Kürtlerin ana temsilcisi olarak kabul edilmemesi ve geniş kitlelercede desteklenmemesi çözüm içim önemli ama konusmalarda ozellikle bazı yerlerde pkk ve devlet ikilemiyle koy arası catısmalarda yasanıyor.Ama en onemlisi terör örgütünün geniş kitlelerce destek görmemesidir.

      Kürtlerin özellikle dil ve kültür alanındaki istekleri dikkate alınmalıdır.Ama özerklik talebi reddedilmelidir. Acık konusucam ana dil konusma hakkı vb haklar Kürtlerin hakkıdır. 
Özerklikse pkk ve radikal ayrılıkcı kesmin azınlık seslerinin yankısıdır. O yuzden cozum surecınde özerklik kelimesinden bahis edilmemesi gerektiğini düşünmekteyim.

     Ve Kürtler şunuda unutmamalı Devlet(Kemalist rejim ve intelijiyansiyası) sadece Kürtlere zulmetmedi.Devlet hatırı sayılır sayıda Türkü şapka kanununa muhalefetten katletti.1980de ülkücülerde insanlık dışı işkencelere maruz kaldı. O yüzden bu coğrafyada herkes kendi hikayesini yazdıkca ve okudukca demokratikleşme çabamız boşa gidecek gelin yeni bir anayasayla yeniden başlayalım. Türk,Kürt herhangi bir milliyet üzerine inşaa edilmeden demokratik bir anayasayla daha güzel bir coğrafya yaratalım...

             Yazmış Bulundum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder